Ing. Ondřej Polanský

Ondřej Polanský patří mezi spoluzakladatele České pirátské strany, v roce 2009 v Moravskoslezském kraji zakládal vůbec první krajské sdružení Pirátů. Od října 2017 se stal poslancem Poslanecké sněmovny PČR zvoleným za Moravskoslezský kraj.

Maturitu složil v roce 2003 v oboru elektrotechnika, následně studoval do roku 2008 informatiku a jako vedlejší specializaci hospodářské dějiny na Vysoké škole ekonomické v Praze (získal titul Ing.). Celý profesní život působí v mezinárodních firmách pracujících s informačními technologiemi, především v oblasti analýzy a zpracovávání velkých dat.

Ondřej Polanský žije v Ostravě, kde se zapojoval do občanských aktivit majících za cíl zlepšovat veřejný prostor, zajímá jej architektura a urbanismus.

Spolupracoval při tvorbě Databáze uměleckých děl v architektuře a veřejném prostoru města Ostravy. Společně s Lukášem Černohorským a Jaroslavem Němcem stál u zrodu iniciativy za záchranu tří historických budov v centru Ostravy označovaných Ostravica - Textilia. Je aktivní sportovec, má rád moderní technologie, českou kinematografii, bílé víno a noční oblohu.

Od roku 2009 je členem České pirátské strany.

Kandidoval poprvé v komunálních volbách v roce 2010 za Piráty do Zastupitelstva města Ostravy, ale neuspěl. Nepodařilo se mu to ani ve volbách v roce 2014 jakožto kandidátovi Pirátů na kandidátce s názvem “Jsme Ostrava - koalice Strany zelených a Pirátů”. Za stejnou koalici se pokoušel dostat také do Zastupitelstva městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz, ale taktéž neúspěšně.

V krajských volbách v letech 2012 a 2016 kandidoval za Piráty do Zastupitelstva Moravskoslezského kraje, ale ani jednou neuspěl.

Ve volbách do Poslanecké sněmovny PČR v roce 2013 kandidoval za Piráty v Moravskoslezském kraji, ale neuspěl. Podařilo se mu to až ve volbách v roce 2017, když byl za Piráty zvolen poslancem v Moravskoslezském kraji ze druhého místa kandidátky. V komunálních volbách v roce 2018 kandidoval za Piráty do Zastupitelstva města Ostravy i městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz, ale ani v jednom případě neuspěl.

Aktivity ve sněmovně

Elektronický stavební deník - lepší kontrola staveb předejde průšvihům jako je zvlněná D1

Nedořešená kauza zvlněné dálnice D1 u Ostravy, kde se našlo neuvěřitelných 901 vad. To byla Ondrova inspirace. V květnu 2019 předložil poslanecký návrh na zavedení elektronického stavebního deníku pro veřejné zakázky. Stát totiž opakovaně selhává při kontrole velkých (nejen) dopravních staveb. V soudních sporech pak naráží na nedostatek důkazů a neschopnost určit konkrétní viníky. Tomu by ale mohl být brzy konec. Povinnost stavebníků vést deník v elektronické podobě u všech staveb zadávaných jako veřejné zakázky by měla přinést zefektivnění, zrychlení a centralizaci kontroly stavebních prací. Slibujeme si od ní skokové zvýšení kvality stavebních prací včetně výrazného omezení prostoru pro korupci.

Více informací

CarPass - řešení podvodů se stáčením tachometrů

Kritika tendru na mýto

Velké mediální pozornosti se Ondřejovi dostalo v souvislosti s tendrem na nový mýtný systém. Ačkoliv upozorňoval na nejasnosti ohledně zadání tendru od počátku, několik měsíců na jeho výtky nikdo nereagoval. Kauza se ale nečekaně vyhrotila, když se na veřejnost dostaly detaily ohledně tajného setkávání Jaroslava Faltýnka (ANO) s vedením společnosti Kapsch, která provozuje dosavadní mýtný systém.

Více informací

Ondra fandí železnici – stavba vysokorychlostních tratí má být vládní prioritou

Ondřej je velký propagátor stavby vysokorychlostních tratí v Česku. Díky nim bychom se z Prahy do Ostravy dostali za pouhou hodinu a půl. To by způsobilo revoluci na trhu práce i na cestách. Bohužel se o nich v Česku už 30 let jen mluví. Více než o rozvoji železniční dopravy, která je pohodlná, rychlá i ekologická, je v nejvyšších patrech politiky i médiích více slyšet o megalomanských plánech postavit vodní koridor Dunaj-Odra-Labe.

Členství ve sněmovních orgánech

Výbory

Hospodářský výbor, člen od 28. 11. 2017 Hospodářský výbor, ověřovatel výboru od 29. 11. 2017

Podvýbory