Ing. Lukáš Černohorský

Lukáš Černohorský byl od srpna 2014 do dubna 2016 předsedou České pirátské strany, od října 2017 je poslanec Poslanecké sněmovny PČR zvolený za Moravskoslezský kraj. V lednu 2018 byl jmenován předsedou Vyšetřovací komise k OKD.

Patřil mezi spoluzakladatele krajského sdružení Pirátů v Moravskoslezském kraji a byl také jeho předsedou.

V září 2019 byl zvolen místopředsedou místního sdružení Pirátů v Ostravě.

Narodil se v Dlouhé Lhotě na Příbramsku, později se s rodiči přestěhoval do Ostravy.

Vystudoval střední průmyslovou školu elektrotechnickou, následně absolvoval obor měřicí a řídicí technika na Vysoké škole báňské – Technické univerzitě Ostrava (promoval v roce 2010 a získal tak titul Ing. Dále pokračoval v doktorském studiu, a to v oboru technická kybernetika).

Do roku 2012 pracoval jako IT analytik, posléze jako test engineer.

Angažoval se jako tiskový mluvčí a člen petičního výboru, který se v Ostravě snaží prosadit zachování tří historických budov známých jako Ostravica-Textilia.

V komunálních volbách poprvé kandidoval za Piráty v roce 2010 do Zastupitelstva města Ostravy, poté kandidoval jako lídr Pirátů v krajských volbách v roce 2012 a ve volbách do Poslanecké sněmovny PČR v roce 2010 a v roce 2013.

V srpnu 2014 byl zvolen na celostátním fóru v Praze předsedou České pirátské strany, funkci předsedy strany vykonával do dubna 2016.

Ve volbách do Poslanecké sněmovny PČR v roce 2017 byl lídrem Pirátů v Moravskoslezském kraji a z této pozice byl zvolen poslancem.

Aktivity ve sněmovně

Vyšetřování kauzy OKD

Piráti se hned pár měsíců poté, co usedli ve sněmovních lavicích, rozhodli na Lukášův podnět iniciovat vznik sněmovní vyšetřovací komise k OKD. To se podařilo a Lukáš byl zvolen jejím předsedou. Za téměř dva roky vyšetřování vyslechl 49 svědků a prostudoval tisíce stran dokumentů. Sněmovní Vyšetřovací komise zveřejnila v říjnu letošního roku závěrečnou zprávu, Lukáš jako šéf komise podal jmenovitá trestní oznámení na 14 osob, mezi nimi nechybí exministři Dlouhý, Urban, Sobotka nebo Skalický. Komise se zabývala také převodem podnikových bytů do akciové společnosti OKD v devadesátých letech, dospěla přitom k názoru, že 44 tisíc podnikových bytů bylo vloženo do akciové společnosti OKD v rozporu s tehdy platnými zákony a jejich skutečným vlastníkem je tedy nadále stát.

Rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu

Více informací

Novela zákona o státní památkové péči

Více informací

Likvidace dolu Frenštát: V Beskydech se uhlí těžit nebude!

Členství ve sněmovních orgánech

Výbory

Kontrolní výbor, místopředseda od 7. 12. 2017 Organizační výbor, člen od 28. 11. 2017 Výbor pro evropské záležitosti, člen od 19. 6. 2019

Podvýbory